Wat is craniosacraal therapie?
De craniosacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Het lichaam kent diverse ritmes. Het hart- en ademhalingsritme kennen we allemaal. Minder bekend is het craniosacrale ritme, dat door de Amerikaanse arts John Upledger zo'n dertig jaar tijdens een operatie werd ontdekt.
Het craniosacrale ritme
Het craniosacrale ritme speelt zich af in het craniosacraal systeem. Dat is kort gezegd het bindweefsel dat als een soort laken de hersenen, het ruggenmerg, al onze organen, botten en gewrichten omvat. Het strekt zich uit van de schedel tot aan het heiligbeen. Vandaar cranio (= hoofd) - sacraal (= heiligbeen). Door dat bindweefsel zijn alle structuren in het lichaam direct of indirect met elkaar verbonden. Als daarin verstoringen zitten, geeft dat spanningen of klachten. Maar omdat alles met elkaar verbonden is, uiten deze zich soms op een andere plek. Zo kan pijn in de nek een oorzaak hebben in de buik.
Het craniosacrale ritme valt even stil
Het mooie van craniosacraal therapie is dat, als er iets is dat je raakt, het craniosacrale ritme even stilvalt. In die zin is het net een soort detector voor mij. Ik weet dan dat ik op die plek moet blijven, omdat er spanning is opgeslagen. Als die spanning zich heeft opgelost, komt het ritme ook weer terug.